Stavnsbo sylter den grønne omstilling: Han ved udemærket, at hans vindmølleplan ikke holder
Også bragt som debatindlæg i Stiften. Af Mikkel Sørensen, Aarhus Vindmøllelaug.

De fleste politikere taler varmt om miljø og grøn omstilling (skåltaler), men meget få gør noget effektivt ved det. Aarhus kommune er ingen undtagelse: Her fortæller vores politikere, som mange andre steder, om ambitiøse grønne mål, men undlader at foretage de reelle handlinger, der kræves for at verden ikke ender i et inferno af skovbrande, oversvømmelser, epidemier og hvad der ellers følger med, når vi varmer det hele op.

Nuværende styrmand er Steen Stavnsbo, som sidder som rådmand for Teknik og Miljø og dermed er den dagligt ansvarlige for den grønne omstilling i Aarhus, har en fortid indenfor vindmøllebranchen, og det er jo ikke så dårligt, når landvind er den billigste og mest effektive form for grøn energi. Og dog, for Stavnsbo mener åbenbart, at hans vigtigste opgave er at få stoppet 2 projekter med store vindmøller på Aarhus havn. Nogle af de få projekter, der ellers ville kunne gøre en effektiv forskel for grøn omstilling i Aarhus og med grøn strøm til ca. 60.000 borgere.

Stavnsbo mener, at vindmøllerne står meget bedre andre steder. Andre steder i kommunen, eller endnu bedre, helt uden for kommunen, for på den måde generer de jo ikke borgere i Aarhus. Stavnsbo foreslår konkret, at man kan skifte nogle af de nuværende små vindmøller ud med store vindmøller. Det kunne jo også lyde smart, men Stavnsbo ved – om nogen – udmærket, at det ikke kommer til at ske. Vindmøllerne størrelse, afstand til naboer og især regler for kompensation til alle, der bor i en given radius af nye store vindmøller, vil gøre det reelt umuligt at opføre store vindmøller de foreslåede steder. Derfor er det simpelthen tom snak imod bedre vidende, ren og skær populisme.

Der er mange meninger om vindmøller: Nogle synes, at store vindmøller er grimme, nogle synes, at vindmøller er helt fejlplaceret i nærheden af centrum, selvom de står i tungt teknisk landskab bestående af industri med skorstene, store kraner, kæmpeskibe, lagerbygninger og lign. Faktisk tilføjer man blot et yderligere teknisk landskabselement.

Faktum er blot, at landvind er langt billigere og langt hurtigere at opføre end fx havvind og fylder en brøkdel af det areal, der skal til, hvis samme mængde energi skal komme fra sol.

Stavnsbo har også andre argumenter fx: ”Det kræver samarbejde i Europa”, ”Der er en lang række hensyn”, ”Det kræver nye regelsæt til kommunerne”, ”Vi er alle en del af et større økosystem” og så den bedste ”Møllerne skaber ingen forandring alene”. Og her må vi jo give ham ret! Vindmøller på Aarhus Havn kommer ikke til at kunne måles på temperaturen.

Over flere byrådsperioder og efter en meget lang demokratisk og politisk proces vedtog byrådet i 2020 ”Temaplan for vedvarende energi”, herunder forslag til opstilling af vindmøller på Aarhus Havn. 

I Aarhus Vindmøllelaug arbejder vi for at opføre 4 store vindmøller på Aarhus Havn, som skal ejes af tusindvis af aarhusianske borgere. Det er ikke bare gratis, for både Aarhus kommune og borgere i Aarhus kommune kommer til at tjene penge på en god investering. Placeringen på havnen indebærer, at vi overholder samtlige de nationale grænseværdier, der er fastsat i loven omkring etablering af vindmøller – og mere til.

Er der ingen voksne til stede, der vil varetage klimaets interesser eller skal vindmølleudbygning styres af populister og dobbeltmoralske holdninger i en tid med krig i Europa, knaphed på energi og en drastisk stigende temperatur på hele kloden..?

Det CO2 neutrale år 2030 for Aarhus er lige om hjørnet og så er vi ovenikøbet mange, der vil nyde synet af de grønne vartegn.